Breaking News

Saturday, August 29, 2015

CARA MEMBUAT NASI LEMAK SAMBAL TUMIS TELUR PUYUH

Bahan nasi lemak:

3 cawan beras basmathi
1 cawan santan pekat
3 helai daun pandan disimpul
1/2 inci halia dihiris nipis
1 biji bawang besar dihiris
sedikit garam

Cara:

-Masukkan semua bahan-bahan dalam periuk dan tambahkan air secukupnya. Kacau rata dan masak menggunakan periuk elektrik sepertimana kita memasak nasi biasa.

Bahan sambal tumis telur puyuh:

30 biji telur puyuh direbus hingga masak dan dikupas kulitnya
20-30 tangkai cili kering dikisar
5 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
sedikit belacan dikisar
air asam secukupnya untuk mengisar
segenggam ikan bilis halus
garam
gula
perasa secukupnya

Cara:

-Tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau dan terbit minyak. Tambahkan dengan garam, gula dan perasa secukupnya. Gaul sebati.
-Masukkan telur puyuh dan tambahkan sedikit air, kacau dan masak lagi. Tambahkan dengan ikan bilis halus. Kacau, biarkan di atas api seketika dan bolehlah dihidangkan.

Bahan ayam goreng berempah:

8 ketul ayam dicuci bersih
2 biji bawang merah ditumbuk
3 biji bawang putih ditumbuk
1/2 inci halia ditumbuk
1/2 inci kunyit hidup ditumbuk
1 sudu besar ketumbar kisar
1 sudu besar 'cukup rasa'
1 sudu kecil serbuk cili

Cara:

-Gaul ayam dengan semua bahan-bahan kisar dan tumbuk. Perap seketika dan goreng dalam minyak terendam dengan api sederhana hingga masak.

No comments:

Post a Comment

Designed By