Breaking News

Saturday, August 29, 2015

CARA MEMBUAT PUDING ROTI TEMBIKAI


BAHAN :

1 peket Agar-agar (20g)
6 cawan air (utk masak agar2)
1 cawan gula
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil vanilla
4 keping roti poun(koyak2kan)
1 biji telor
1 sudu besar butter
Lengak hitam (utk biji tembikai)
Perwarna merah,hijau

Cara2nya.
Masak agar2 dgn 6 cawan air dan 1cawan gula sehingga mendidih &agar2 hancur.
Blend semua bahan2 bertanda
Campurkan bahan2 yang di-blend dlm agar2 yg sudah mendidih.
Kacau sehingga masak dgn api serderhana.
Bahgikan dlm 3 bekas,Lebihkan adunan utk warna merah utk warna tembikai.Masukkan adunan merah dlm acuan dan taburkan lengak hitam.Biarkan sejuk sebentar.Bila dah beku gores2 kan dgn gerpu lapisan atas merah tadi &tuangkan lapisan putih (nipis aje ya)Sejukan sekejap.Gores2kn pula lapisan putih &tuangkan lapisan hijau utk kulit tembikai sejukkan.

No comments:

Post a Comment

Designed By