Bahan-bahan:
100g cendawan tiram
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 tangkai daun bawang
1/2 kiub ayam
2 sudu sos tiram
Sedikit garam dan serbuk perisa
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit air
minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Carik2 cendawan tiram dan rendam seketika didalam air kemudian ditoskan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga layu.
- Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
- Masukkan pati kiub ayam, serbuk lada hitam serta sos tiram dan dikacau rata.
- Selepas air mendidih, masukkan cendawan tiram, daun bawang, garam dan sedikit serbuk perasa.
- Apabila cendawan sedikit layu boleh la dimatikan api, dan sedia untuk dihidangkan.
100g cendawan tiram
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 tangkai daun bawang
1/2 kiub ayam
2 sudu sos tiram
Sedikit garam dan serbuk perisa
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit air
minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Carik2 cendawan tiram dan rendam seketika didalam air kemudian ditoskan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih sehingga layu.
- Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
- Masukkan pati kiub ayam, serbuk lada hitam serta sos tiram dan dikacau rata.
- Selepas air mendidih, masukkan cendawan tiram, daun bawang, garam dan sedikit serbuk perasa.
- Apabila cendawan sedikit layu boleh la dimatikan api, dan sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment